Prvi srpski suvenir od 1000 eura


Šljivovica od 1000 evra

Kada se sastavi tim u kome su sve sami vrhunski majstori svog zanata ond se može očekivati da će i ono što oni smisle i naprave biti prvoklasno. Tako nešto, možda naizgled i malo neobično, upravo se desilo. Jedna prvoklasna stara srpska Šljivovica upakovana je u umetničku oblikovanu ambalažu i kao rezultat tog rada Srbija je dobila prvi ekskluzivni suvenir vredan hiljadu evra. Šljivovica "Žar" - 26 godina stara srpska prepečenica, proizvođača Hadži Dragana Ševića-Šelija iz sela Blaznava na Rudniku, koja je osvojila peto mesto od 120 ocenjivanih rakija na takmičenju za najbolju srpsku šljivovu rakiju 1900-2009 god., bila je inspiracija Hadži Ljubiši Miljkoviću iz firme "Rebox" da okupi još neke umetnike za stvaranje ovog novog srpskog brenda. Tom poduhvatu su se priključili vajar Miroslav Babić i prof. Dragan Jelovac akademski slikar. Čudo je stvoreno. Prvu svetsku premijeru je doživelo u parizu, gradu umetnosti, za vreme manifestacije "Dani Srpske kulture". Tim povodom, naš ambasador u Francuskoj Dušan Bataković, bocu ove nesvakidašnje prepečenice poklonio je predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju.

Juna, ove godine u konačnoj verziji, ceo ovaj projekat nazvan "Pitoma divljina Šumadije" krenuo je u osvajanje sveta jer šljivovica prepečenica ima najdublje korene u našem nacionalnom biću. Njome nazdravljamo, nju pijemo za dušu, dezinfikujemo bolne rane i najčešće poklanjamo kao najkarakterističniji srpski suvenir.

 


 

 

REKLI SU:


"Raduje činjenica da u Srbiji postoje ljudi koji uz ogromne finansijske

i svekolike druge napore uspevaju da očuvaju srpsku tradiciju.

Haždi Dragan Šević i Hadži Ljubiša Miljković su proizveli,

odnegovali i danas nam predstavljaju najbolju i najvredniju srpsku rakiju"

Prof. dr. Stojan Jeftić 

 

"Drago mi je da posle 26 godina rada na edukaciji Srpskog naroda

u negovanju i proizvodnji rakije učestvujući na mnogo

degustacija , srećan sam što se je ustvari mala,

gledajući sa strane kvaliteta ovog proizvoda."

                                                                     
Prof. dr. Ninislav Nikićević
Poljoprivredni fakultet Beograd


"Da li je na pomolu „srpski paradoks“?
Mnoge naučne studije objašnjenje  „Francuskog paradoksa“

  vezuju za postojanje jedinjenja sa antioksidativnom aktivnošću u crvenom vinu.

Naime, ako se alkohol čuva u drvenum buradima,piće bez obzira da li je rakija

ili vino počinje rastvarati fenolna jedinjenja koji ima značajan

pozitivan uticaj na zdravlje ljudi. Istraživači sa Hemijskog fakulteta,Centra za hemiju,

Instituta za opštu i fizičku hemiju svojim ispitivanjima

antioksidativnog potencijala različitih žestokih alkoholnih pića utvrditi da je

rakija šljivovica  „ŽAR“ i nekoliko puta veća od ostalih pića."

 

Prof. dr. Vele Tešević
Hemijski fakultet u Beogradu

 

"Kada su prvi put došli kod mene gospodin Dragan i Ljubiša

nisam ih ništa razumeo šta oni ustvari hoće i šta je moj posao.

Tako je bilo i do ove konferencije. Gledajući ovaj veličanstveni skup

sada su mi stvari dosta jasnije i trudiću se da još više unesem sebe

u ovaj projekat jer ove ljude treba ispratiti."

 

Prof. mg. Miroslav Babić