Kožna galanterija

Sve artikle brendiramo po vašem zahtevu. Naši dizajneri će vam predložiti najbolje rešenje.

I JOŠ MNOGO TOGA POGLEDAJTE U NAŠIM AKTUELNIM KATALOZIMA

KATALOG 2020.

ROKOVNICI

  Rokovnici ili planeri se pojavljuju u XVIII veku u SAD. Proizvod je ljudske potrebe da organizuje svoje obaveze u vidu planiranja. U početku je najčešće rađen od kože. Razvojem čovečanstva, život pojedinaca se ubrzava i potreba za dobrom organizacijom postaje neophodna.

Današanja digitalizacija pruža nam različite opcije i programe planiranja. Ipak činjenica je da je reč na papiru nezamenljiva kao i osećaj intimnosti koji nam pružaju, planeri ostaju nezamenljivi.

NOVČANICI

   Reč “novčanik” se pojavljuje u XIV veku. Predstavljao je vreću za nošenje spisa. Sada novčanik označava futrolu za čuvanje ličnih stvari kao što je novac, kreditne kartice, vozačka dozvola, lična karta, zdravstvena knjižica …

Uglavnom se pravi od kože.

TAŠNE I TORBE

   Prva torba nastala je u praistoriji i napravljena je od presavijene životinjske kože. Koristio je muškarac i u njoj je uglavnom nosio oruđe i oružje za lov. Od srednjeg veka, torbe nose i muškarci i žene u svrhu nošenja novca, raznih predmeta za ličnu upotrebu. Počinje da se pravi podela na dve vrste torbi. Prva, šire i prostranije. Druga, manja i dublja.

Od XVI veka, kada su izmišljeni džepovi, torbe uglavnom nose žene. Od XIX veka tašne su neizostavni deo ženske odevne kombinacije i modni detalj. Tada nastaju unisex torbe.

Danas se torbe uglavnom prave od kože.

SETOVI

   Evolucijom torbi i tašni koje neizostavno sadrže predmete za ličnu upotrebu, javlja se potreba da se tašna upotpuni setovima koji služe za dobru organizaciju sitnih ličnih predmeta. Ključeve stavljamo u priveske za njih, naočare u etui, novac u novčanike.

Uz setove kao modni detalji se dodaju svilene ešarpe, marame za žene, kravate za muškarce.

FOTO ALBUMI

   Fotografija, otkriće 19.-og veka. Epohalno otkriće i kulturno čudo pojavljuje se prvo u Francuskoj i vrlo brzo se širi svetom.
Postaje umetničko delo koje beležeći prvo portrete znamenitih ličnosti. Brzim razvojem fotografskih ateljea javljaju se dokumentarne fotografije, portreti građana, panorame. Stvaranjem fotografije pojavljuje se potreba za čuvanjem tog kulturnog dobra. Nastaju foto albumi gde se čuvaju fotografije.

Tehnološkim razvojem i pojavom digitalne fotografije se smanjuje potreba za odštampanom fotografijom, ALI , držanje foto albuma, listanje njegovog sadržaje je nezamenljivo.

Foto albumi će opstati i postati raritet čovečanstva. Neprocenjivo porodično blago.